Beroepsopleiding Personenschade leerjaar 1

Beroepsopleiding Personenschade

Wat kan je verwachten

De Beroepsopleiding Personenschade bestaat uit 21 fysieke lesdagen/praktijkdagen, verdeeld over circa 16 maanden. Daarnaast worden er 2 intervisiebijeenkomsten ingepland en heeft iedere deelnemer 2 individuele begeleidingsgesprekken. De opleiding wordt afgesloten d.m.v. een examen en een diploma-uitreiking. 

Bij het succesvol afronden* van de opleiding, behaal je de titel 'gecertificeerd letselschadedeskundige'. Ook voldoe je aan alle kwaliteits/deskundigheids onderdelen die worden gesteld door het NIVRE. Hiermee kun je een aanvraag indienen om bij het NIVRE ingeschreven te worden als NIVRE-expert. Je hoeft hiervoor, na het afronden geen aanvullende opleidingen meer te volgen. 


Het leertraject is opgebouwd rondom 7 thema’s: 

• Dossierbeheer & Communicatie

• Aansprakelijkheid & Behandeling

• Schade

• Regelingen & Convenanten

• Proces-en Bewijsrecht & Alternatieve geschillenbeslechting

• Derden, Regres & Regresnemers

• Zelfstandigen, Rekenen en Overlijdensschade


Deze 7 thema’s staan centraal in de opleiding en komen terug op de verschillende lesdagen.


Let op: alle deelnemers van de Beroepsopleiding Personenschade dienen toegang te hebben tot het Handboek Personenschade van Kluwer Navigator voor aanvang van de opleiding. Let hierbij op de geldigheid van de licentie. Het overige cursusmateriaal wordt aangeboden via een online leeromgeving.


De studiebelasting per lesdag is gemiddeld 8 uur afhankelijk van het te behandelen onderwerp. 


Lees meer over de verwachtingen van deelnemers, zoals aanwezigheidsplicht, in het examenreglement. 


*Het examen bestaat uit 3 onderdelen: dossieraudit, onderhandelingsgesprek en een theorie examen. 


PROGRAMMA

  • • Regelingen en Convenanten

    Mensen die letselschade oplopen kunnen erop vertrouwen dat zij bij de afwikkeling van hun letselschade op een positieve, deskundige en vlotte wijze begeleid worden. Binnen de letselschadebranche houden alle professionele betrokken partijen zich bezig met de verbetering van het schaderegelingstraject. Onder meer De Letselschade Raad, met daarin vertegenwoordiging vanuit aansprakelijkheidsverzekeraars, Slachtofferhulp Nederland en belangenbehartigers, waaronder rechtsbijstandsverzekeraars, ontwikkelt gedragscodes, regelingen en richtlijnen voor schadevergoedingen. Ook het Verbond van Verzekeraars heeft regelingen ontwikkeld om letselschades goed te laten verlopen. Al deze verschillende regelingen bieden ondersteuning voor een correcte en transparante afwikkeling en zijn bedoeld om vanuit een positieve grondhouding ten opzichte van de benadeelde toegepast te worden. Een belangrijke ontwikkeling is het Nationaal Keurmerk Letselschade. Belangrijk is dat regels er niet zijn om iemand te vertellen wat er niet kan, de regelingen zijn juist ontwikkeld om houvast te geven: wat er wel kan. 

  • • Proces-/bewijsrecht

    Hoe zal een rechter over mijn stellingen en standpunten oordelen? Ik weet eigenlijk wel zeker dat ik gelijk heb. Waarom snapt hij nou niet, dat ik het bij het juiste eind heb?

    In deze module wordt stilgestaan bij de mogelijke procedures die je kunt starten, uiteenlopend van mediation tot een bodem(volledige gerechtelijke) procedure en alle mogelijke vormen van geschilbeslechting waar je naar kunt grijpen om  te bezien of jij gelijk hebt of dat je toch meer aandacht had moeten schenken aan de stellingen van je wederpartij. 

    Deelgeschil, wanneer wel of toch beter een verzoekschrift voorlopig deskundigenbericht? Waag ik het een bindend advies te vragen? Dat is een idee, maar kan ik daarvan wel in hoger beroep? Is mediation een oplossing of past dat helemaal niet bij mijn klant?  

    Welke bewijsmogelijkheden heb ik en hoe zal de rechter oordelen over het bewijs dat ik heb?

    Door voorafgaand aan deze module eerst een zitting bij te wonen, krijgt je een indruk van de manier waarop rechters met letselschadeprocedures omgaan.

  • • Derden / Regres / Regresnemers:

    Regres. Wat is het en waarom is het zo belangrijk om hier iets vanaf te weten? Als belangenbehartiger heb je hier alleen mee te maken als je de belangenbehartiger van een regresnemer bent, maar het is wel belangrijk om te weten wat de belangen van een verzekeraar zijn. De verzekeraar heeft immers niet alleen te maken met de schade van het slachtoffer, maar ook met de schade van andere partijen, zoals bijvoorbeeld de werkgever, het UWV en de ziektekostenverzekeraar. Regresrecht is niet het meest spannende onderdeel van de studie, maar het is wel van belang om ook hier goed over geïnformeerd te zijn. Welke partijen hebben regresrecht en welke vorderingen zijn uitgesloten? Onbekend maakt onbemind. Dus na deze lesdag ben je gegarandeerd een fan van het regresrecht! 

  • • Zelfstandigen / Rekenen

    Deze module omvat drie onderwerpen die één gemene deler hebben, namelijk dat er financiële schadeberekeningen worden gemaakt. 

    In het eerste deel van de module worden diverse componenten en vormen van een schadeberekening in kaart gebracht en toegelicht. Denk hierbij aan rekenrente, wettelijke rente en pensioenschade. Na het volgen van dit eerste deel kent de deelnemer de achtergrond van deze schadecomponenten en kunnen de deelnemers zelf berekeningen maken. 

    Het tweede deel van de module gaat over zelfstandigenschades. Welke impact hebben de, bij een ongeval opgelopen, fysieke belemmeringen op de bedrijfsvoering van een mkb-er/zzp-er? Wat zijn de gevolgen voor het aangeboden product/de dienst? Hoe blijven klanten bediend worden? Hoe blijft de onderneming georganiseerd en draaiende? En tenslotte: wat zijn de gevolgen van alle genomen maatregelen en gemaakte extra kosten voor het ondernemersinkomen? Hoe wordt het verlies aan verdienvermogen bij een zelfstandige vastgesteld? Hoe zit dat met ondernemingsvormen? Aan de hand van diverse praktische cases worden handvatten geboden om een zelfstandigenschade te kunnen berekenen. De deelnemer gaat in deze module tijdens de les zelf aan de slag met berekeningen. 

    Het derde deel van de module gaat over overlijdensschades. Er wordt kennis gemaakt met alle facetten die komen kijken bij het (laten) berekenen en vaststellen van een overlijdensschade. De juridische basis, de benodigde informatie, de oude methodiek en met name de nieuwe methodiek van het berekenen van een overlijdensschade wordt behandeld. Zijdelings komt ook de affectieschade aan bod, waarna de deelnemer in staat is om een plan van aanpak op te stellen om de overlijdenschade in haar totaliteit vast te stellen. 


  • • Dossieropbouw en communicatie

    Leer het proces van de schade behandeling te doorzien. Snel de ‘high-lights’ herkennen, oog hebben voor de belangen van benadeelde, de verzekeraar en de belangenbehartiger, terwijl de benadeelde centraal staat. Welke stappen zijn wanneer nodig om naar de afwikkeling te komen? Wat is nu de benodigde juiste actie en timing om hierin een stap te maken? Hoe kun je met wederzijds begrip en oprechte aandacht voor de benadeelde in vertrouwen de letselschade voortvarend behandelen? Hierbij hoort een passende communicatiestijl: mondeling én schriftelijk. We beschikken over een positieve grondhouding, waarbij een benadeelde op een positieve, deskundig een vlotte wijze begeleid wordt. Hierbij kunnen we mensen scheiden van hun gedrag, want we begrijpen het emotionele herstelproces van de benadeelde en wij zijn ons bewust van eventuele culturele achtergronden. 

  • • Aansprakelijkheid

    Volgt

  • • Schade en causaliteit

    Volgt

Schrijf je in

Aanmeldformulier

Vul het aanmeldingsformulier in, wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Neem contact met ons op

Stap 1: Datum en locatie

Zie de indeling van de lesdagen van groep 6 onderaan deze pagina. 


Voor meer informatie bel: 06-41140451 of mail info@beroepsopleiding-personenschade.nl


Totale kosten Beroepsopleiding Personenschade: € 14.500. 

Deze kosten zijn incl. locatie, lunch, examen en 1 herexamen. 

Stap 2: Persoonlijke gegevens


Stap 3 Betalingsgegevens

Bedrijfsgegevens (vul hier de gegevens van je werkgever in)

Facturatiegegvens

Stap 4: Controle gegevens

Akkoord gaan met de algemene voorwaarden

Indeling lesdagen groep 6

Maandag 16 september 2024 - Introductiedag

Maandag 14 oktober 2024

Dinsdag 5 november 2024

Maandag 2 december 2024

Dinsdag 7 januari 2025

Maandag 3 februari 2025

Maandag 3 maart 2025

Donderdag 13 maart

Maandag 17 maart 2025

Maandag 7 april 2025

Maandag 8 mei 2025

Maandag 2 juni 2025

Dinsdag 23 juni 2025

Dinsdag 1 juli 2025

Maandag 8 september 2025

Maandag 22 september 2025

Donderdag 9 oktober 2025

Dinsdag 28 oktober

Maandag 17 november 2025

Maandag 8 december 2025

Dinsdag 6 januari 2026

Maandag 26 januari 2026

Maandag 9 februari 2026

Maandag 9 maart 2026 – Schriftelijk examen

Maandag 16 maart 2026 - Regelingsgesprekken

Dinsdag 17 maart 2026 - Regelingsgesprekken

Maandag 30 maart 2026 - Herkansing

Vrijdag 10 april 2026 – Diploma uitreiking


*Bovenstaande planning is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. 

Share by: