Teammodel
Steeds vaker hoor je het terug in de branche: “wij werken volgens het teammodel.” Wat begon als een idee tijdens de ontwikkeling van een nieuwe opleiding, is uitgegroeid tot een manier van denken en doen die je niet meer kunt wegdenken uit de letselschadepraktijk.
Maar wat is dat teammodel nou eigenlijk?
Gewoon begonnen
22 partijen uit de hele branche – verzekeraars, belangenbehartigers, experts, LSA advocaten, herstelgerichte dienstverleners – kwamen samen met een ambitieus plan: een opleiding ontwikkelen die écht het verschil maakt. Niet praten over, maar werken met elkaar. Geen dik boekwerk vol theorieën, maar een aanpak vanuit vier uitgangspunten die iedereen meteen voelde kloppen: benadeelde centraal, coöperatieve gedachte, hoogwaardige kwaliteit en actueel.
Deze vier waarden vormen de basis van de opleiding én van het teammodel.
Geen tegenpartij, maar teamgenoten
De belangrijkste afspraak? De wederpartij bestaat niet meer. We zitten niet in een wedstrijd waar één partij wint en de ander verliest. Het is geen Ajax-Feyenoord. Iedereen – benadeelde, belangenbehartiger, verzekeraar, herstelcoach en naasten van benadeelde – speelt in hetzelfde team, met één gezamenlijk doel: een faire, menselijke en zorgvuldige behandeling van het letselschadetraject.
De ene keer staat de verzekeraar in de spits, dan weer de belangenbehartiger of de herstelgerichte dienstverlener. Iedere teamspeler heeft z’n eigen kwaliteit, verantwoordelijkheid en moment. Je spreekt elkaar aan, je helpt elkaar en je pakt samen door als het moeilijk wordt.
De benadeelde hoort óók in het team
Te vaak lijkt de benadeelde nog de toeschouwer van zijn eigen zaak. Alsof hij of zij hoog op de tribune zit te wachten op een signaal: “Wanneer hoor ik weer iets?”, “Komt er nog een voorschot?”, “Is mijn zaak al regelbaar?”
Regie hoort óók bij de benadeelde te liggen. Het is tenslotte zijn of haar proces. In het teammodel is de benadeelde een volwaardig teamlid. Iemand die niet alleen gehoord wordt, maar actief meedoet, begrijpt wat er gebeurt en kan meepraten over de stappen die worden gezet.
Tijd voor een nieuwe standaard
Het teammodel vraagt om lef. Om vertrouwen. Om anders kijken naar ‘de ander’ in het proces. Maar het levert iets onbetaalbaars op: minder strijd, meer samenwerking. Minder vertraging, meer vooruitgang. En bovenal: een behandeling die wérkelijk in het belang is van de benadeelde.
Een filosofie, ontwikkeld door en voor de branche: het teammodel!